VÆRK & HÅND / Program

Programmet bliver opdateret løbende her på siden. 

BLÆS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Åbent værksted og butik

Fredag 10.00 – 18.00 // Åbent værksted // Sted: BLÆS Glaspusteri – ved Reffen Street Food // Refshalevej 167A // www.blaes.dk

BLÆS er et glaspusteri, der ligger på Reffen – Copenhagen Street Food i fem containere lavet om til værksted og butik. Værkstedet er åbent hele året, hvor der bliver produceret moderne brugskunst, unikke værker og skulpturelle installationer, der forener design og natur, form og funktion, kunst og teknologi. Produkterne er resultatet af det individuelle og fælles arbejde af de to glasdesignere, Jette Bøge og Sally Xenia. Kom ud at se deres produkter blive til.  Begge står klar til at forklare og demonstrere det gamle glaspusterhåndværk.    

Fredag 10.00 – 12.00: Prøv selv kunsten at puste glas: BLÆS Glaspusteri på Reffen tilbyder en unik mulighed for at selve prøve kræfter med glaspusteri. Book 30 minutters prøvetid, hvor du med hjælp kan lave to genstande, f.eks. en glaskugle, et lille drikkeglas eller en vase. En forudbetalt reservation er nødvendig. Book via VÆRK & HÅND – BLÆS — Reffen Glass Studio (blaes.dk)

Fredag kl. 12.30 – 14.00: Demonstration – se glaspusterne blæse og stil spørgsmål til processen.

Lørdag kl. 12.00 – 18.00 // Åbent værksted // Sted: BLÆS Glaspusteri – ved Reffen Street Food // Refshalevej 167A // www.blaes.dk

ILLUTRON

Tegn dit eget interaktive drømmeskib – og giv lys til Kulturskibet ILLUTRONs fremtid!

Lørdag kl. 10.00 – 14.00 // Gratis drop-in workshop // Sted: Under teltet på Kajen ved illutron // Facebook og Instagram // www.illutron.dk  

Kom og tegn dit drømmekulturskib, og del dine idéer om, hvilke spændende ting man skal kunne lave og lære ombord på Kulturskibet Illutron i fremtiden. Tilføj LED-lys og et elektronisk papirkredsløb til din skibstegning, og få den til at lyse op! Alle aldre og drømme er velkomne. Kulturskibet ILLUTRON er under udvikling, og vi er taknemmelige for alle de input, I kan give, for at vi kan skabe det mest spændende kulturskib i havnen. Stævn ind og mød Eva og Theresia, som kan fortælle dig meget mere om, hvad Illutron er, og om den rejse, vi har foran os i udviklingen af skibet.


Rust sover aldrig: Hvordan reparerer du gamle stålskibe og holder dem flydende?

Lørdag kl. 10.00 – 14.00 // Gratis drop-in workshop // Sted: Under teltet på Kajen ved illutron, Refshaleøen //

Har du nogensinde tænkt over, hvor gamle stålskibe kan blive? Med en masse kærlighed, arbejde og det rigtige værktøj kan de nemt blive over 100 år gamle.

På kajen ved siden af illutron kan både børn og voksne blive klogere på, hvad der skal til for at vedligeholde gamle stålskibe. Forskelligt værktøj vil blive udstillet, lige fra forskellige typer svejsemaskiner til slibemaskiner og pneumatiske hamre.

Du kan også selv prøve at fjerne rust på nogle minibåde og male dem bagefter. Lær også, hvordan du binder knude i reb for at holde din båd fortøjet. Du kan også lære om opdrift, og om hvorfor både nogle gange synker.

 

Magnetisk musik: Skab nye toner med magnetismens usynlige kræfter

Lørdag 11.00 – 14.00 // Gratis tilmeldings-workshop (via Facebook event) // Sted: Den røde lade // Refshalevej 163E // 

Hvorfor deler en strengs tone sig i to, når den kommer ind i et magnetfelt? Og hvordan kan vi bruge magnetfeltlinjernes usynlige former til at forme strengenes klang? Kom og deltag i denne banebrydende forskning i musikinstrumenter og find ud af, hvordan en magnetisk stemmeskrue fungerer. Workshoppen tager en legende tilgang til ellers komplekse emner. Der kræves ingen forudgående håndværksmæssige eller tekniske færdigheder.

Byg dine egne blæseinstrumenter: Workshop med komponist Lars Kynde
Lørdag kl. 15.00 – 17.00 // Gratis tilmeldings-workshop (via  Facebook event) // Sted: Den røde lade // Refshalevej 163E // 

Kantfløjter, blokfløjter, trækpiber og ballonblæsere. Blæseinstrumenter kan tage mange forskellige former, og ved at konstruere sine egne får man et indblik i instrumenternes akustik og virkemåde. Opfindelsen af nye instrumenter er et grundlag for komponist Lars Kynde’s kunstneriske produktion. På denne workshop kan børn og deres forældre få lov at bygge med og eksperimentere med egne fløjtekonstruktioner.

ØENS HAVE

Kom forbi til rundvisning i det urbane bylandbrug Øens Have, og lær om økologisk og regenerativt landbrug 

Fredag kl. 14.00-15.00 // gratis guidet tur i haven – tilmeld dig her// Sted: Øens Have, Refshalevej 159B // www.oenshave.dk // Instagram: oenshave// Facebook: www.facebook.com/oenshave //

Øens Have er en grøn oase på Refshaleøen med grøntsager, frugt, urter, blomster, summende bier, klukkende høns, vilde fugle, insekter og mikroliv. Med den stigende urbanisering  er vi mindre i kontakt med naturen og mere afskårede fra en naturlig forståelse af cyklusser og økosystemer.

Ved at skabe et lettilgængeligt, regenerativt bylandbrug ønsker vi at inspirere byens borgere til at genskabe forbindelsen gennem vores ugentlige frivilligdag, ture, workshops, kurser for børn og madoplevelser og… meget mere.

Så kom forbi, og hør mere om økologisk og regenerativt bylandbrug, og hvorfor det er så vigtigt, at vi tager hånd om vores jord.

TRANSFER GARDEN

Transfer Garden

Fredag kl. 11.00-16.00 // Workshops, talks og rundvisning // Sted: på Sønderhoved, den grønne plæne // @transfer.cph // Aktiviteterne foregår på engelsk. 

Transfer Garden åbner have og drivhus og inviterer dig indenfor til at sidde i græsset sammen med os og lære om havens mange spiselige planter – og til at smage nogle af dem. Transfer er et fællesskabs- og kunstprojekt, der fortæller historier om planter og mad. Vi afholder programmer hver uge, såsom workshops, potluck-middage, talks, filmvisninger og kunstudstillinger. De mange aktiviteter bliver initieret af kunstneren Seraina Grupp. I sin kunstneriske forskning dykker hun ned i historien om forfaldne haver som den gamle produktionshave fra den hedengange Restaurant Amass, samt miljøer for fødevareproduktion og -systemer i Skandinavien. Siden projektet startede, har hun etableret et frøbibliotek og er nu ved at opbygge et konserveringslaboratorium. Transfer er åben for alle og er altid nysgerrig efter at lave samarbejder!

 

Fredag kl. 11.00 -13.00 Pileflet

I løbet af formiddagen vil vi lave pileskulpturer i haven. Kom og vær med!

 

Fredag kl.13.30 Rundtur i haven

Seraina tager dig med på en tur gennem haven og fortæller dig om projektet. Vi får lidt kaffe og te sammen og en Q&A (spørgsmål og svar)

 

Fredag kl. 14.30-16.00 Konserveringsworkshop 

Medbring nogle marmeladeglas og tag med til en konserveringssession i haven. Vi laver blandt andet marmelader og urtesalte sammen.

 

Lørdag kl. 11.00-16.00 // Workshops, talks og rundvisning // Sted: på Sønderhoved, den grønne plæne // @transfer.cph // Aktiviteterne foregår på engelsk. 

Lørdag kl. 11.00-13.00 Potluck Brunch

Vi inviterer til en potluck brunch, afhængigt af vejret vil det foregå enten inde eller ude. Medbring venligst din egen tallerken, kop og bestik. Og lidt mad og drikkevarer til at dele med alle.

 

Lørdag kl. 14.00 – 16.00 “Frøbiblioteket” workshop og talk

Transfer præsenterer sit frøbibliotek: Et åbent arkiv over frøene fra haven og dens omgivelser. På en tur gennem haven vil vi indsamle, tale om frøopbevaring og de aktuelle politiske og biologiske forhold. Medbring en lille pose til at få frø med hjem.

HEIDI LILLEVANG

Fredag og lørdag kl. 12.00-17.00 // Følg processen løbende // Sted: foran Skabelonloftet, Refshalevej 167F // Instagram: @heidi.lillevang 

Kom bag om værkerne med keramiker Heidi Lillevang, der udfordrer nye muligheder og undersøger hvordan lokale og genanvendte materialer kan bruges hele vejen igennem processen.

Fredag kl. 11.00 fylder keramiker Heidi Lillevang ovnen/tønden med værkerne. I denne proces kan man se leret, inden det er brændt, og se hvilke organiske materialer hun lægger ned omkring leret for at give det forskellige nuancer. Brændingen startes derefter og bliver ved i 2-3 timer. Når bålet er brændt tilstrækkeligt ned, lægges der låg på tønden og den passer sig selv indtil lørdag formiddag, hvor du så kan komme forbi igen og se det færdige resultat.

Lørdag kl. 11.00 begynder Heidi så småt at tømme tønden for de færdigbrændte ting. Her kan de færdige værker ses.

Både fredag og lørdag mellem 11.00 – 17.00 vil der være mulighed for at se billeder af processen, fra da leret bliver gravet op, bearbejdet, og værkerne skabt til brænding i tønden. De mange skridt bliver forklaret og vist, du møder kunstneren bag værkerne og kan spørge ind til det hele.

Du kan samtidig selv få fingre i leret og forme små figurer, som du kan placere rundt på øen. Tag et foto af dit værk, og del det med os #refshaleøen #værk&hånd

Nysgerrig? Læs Heidis ord om processen fra at finde leret til hun står med de færdige skulpturer

”I en længsel efter at komme back to basic undersøger jeg hvad leret fra den danske undergrund har at byde på. Jeg tager ud med spand og skovl og finder leret forskellige steder i Danmark, alt hvad jeg finder, har forskellige kvaliteter og giver forskellige udtryk. Det opgravede ler bearbejdes og blandes med forskellige materialer som kaffegrums, sand, knust glas, knust tegl som hver især giver forskellige udtryk og egenskaber. Leret formes nu til skulpturelle objekter som jeg brænder i en pitbrænding. En pitbrænding er en alternativ brændingsform hvor de tørre skulpturer lægges i en tønde, her dækkes de til med organisk materiale som tang, bananskræl, halm og savsmuld. De organiske materialer vil påvirke hvilke farver skulpturerne ender med at få. Til sidst fyldes tønden op med brænde og ilden tændes. Bålet holdes kørende i nogle timer og dækkes til sidst med et låg. Dagen efter graves skulpturerne ud af asken og effekten fra de forskellige organiske materialer vil komme til syne.”

HAVNENS HÆNDER

Øens bæredygtige byggemarked

Fredag kl. 10.00 – 14.00 // Åbent Show Room // Sted: Refshalevej 165C // www.havnens-h.dk // Instagram: havnens_haender

Vi ønsker at sætte gang i den grønne omstilling i byggebranchen nu. Der er behov for at se nye veje, hvis vi for alvor skal rykke ved byggeriets klimaaftryk.

Havnens Hænder er grundlagt af erfarne håndværkere, som engagerer sig direkte i valget af materialer og konstant søger efter bæredygtige og naturlige byggeløsninger. Vi tilbyder rådgivning til både professionelle og private, der planlægger deres næste biobaserede byggeprojekt. Vores mål er at fremme et sundere klima og forbedre både din egen og andres sundhed gennem brugen af naturlige materialer i byggeriet.

FB44

Fredag og lørdag kl. 11.00 – 17.00 // Åbent værksted // Sted: Lasteprammen FB44 // Refshalevej 169 E // Instagram: skibetfb44

Mød flere dygtige håndværkere helt tæt på, og hør deres egne historier på en lastepram bygget i 1910.

Over to dage kan du møde et bredt udvalg af erfarne og dygtige håndværkere, høre om deres baggrund og virke samt kigge på udvalgte processer, lytte til historier og se og røre ved færdige værker. Det er gratis at besøge FB44.

FB44, som er en ombygget lastepram, der blev bygget på Københavns Flydedok af B&W i 1910, lægger i to dage rum til et udpluk af klassiske håndværksfag. Her kan du møde: KorpusSølvsmeden, Modisten, Fagfotografen, Skrædderen, Pottemageren, Tekstileren, EsseSmeden og Metalmanden/skibsejeren.

Alle har det til fælles, at de er håndværksuddannede og dertil selvstændige erhvervsdrivende gennem mange år.

“Vores dagligdag er at byde ind med faglighed, kende sit håndværk, sine materialer, sine teknikker, gennemskue processerne, overholde deadlines, samt give et idegrundlag – alt det der for os er, hvad et stolt håndværk indeholder – og dertil som selvstændige at finde vej og placere sig stabilt i både gode og mindre gode tider”, siger Jeanette Philipsen, ejer af FB44

I to dage vil vi på FB44 løbende have personlige præsentationer af vores håndværk, om vores baggrund og vores virke. Der vil også være plads til at kigge på udvalgte processer, se og røre ved færdige værker og høre historier om,  hvordan det er at have et håndværk gennem årtier, der både udvikler sig kraftigt og samtidig funderes i den grundlæggende faglighed.

Ambitionen er at give et nærværende og ærligt indblik i en håndværkers virke, erfaring og dagligdag.

Vi glæder os til at byde jer velkommen ombord på FB44!

Michael Weihe, Sten Martin Jonsson, Kaj Lergaard, Tom Ingvardsen, Kerit Ehrhorn, Mathilde Førster, Sigrid Hovmand, Hans Peter Knudsen, Jeanette Philipsen og Jonas Vaaben

FAKTA:

FB44 er en ombygget lastepram, der blev bygget på Københavns Flydedok af B&W i 1910. FB44 er nu i privat eje af Jonas Vaaben og Jeanette Philipsen.

 

Nysgerrig? Læs mere om håndværkerne her:

 

Skrædderen Sten Martin:

Ved skuden med skrædderi. Under dæk på den gamle lastepram FB44 finder du Sten Martin, der arbejder i den dunkle belysning med rå materialer og skaber tøj, der holder. Kan denim og workwear også skræddersys og repareres så de holder en livstid? Hvad fragter vi egentlig over hele verden i dag? Tøj og tekstiler, som vi tidligere selv producerede? Sten Martin stiller spørgsmål til den gode arbejdsplads og vores forbrugsvaner. Besøg ham og bliv en del af samtalen.

Med over 50 års erfaring som skrædder, og 35 år som selvstændig erhvervsdrivende, har han forfinet et håndværk, der trodser tidens hurtige luner og modetrends.

Hans virke – som han sædvanligvis udfører i en gammel 1700-tals lejlighed midt i den gamle bymidte – er et fristed for eksperimenter, hvor traditionelle teknikker møder samfundskritisk tænkning. Han skaber ikke blot tøj, men også slidstærke værker, der opfordrer til refleksion over vores forbrugsvaner og tøjindustriens miljømæssige aftryk.

Som Sten Martin selv udtrykker det: “For mig har jo alt tøj en historie, en sjæl, der fortæller om de hænder, der har skabt det, hvis man kigger godt nok efter, og de materialer det er lavet af.” Han fortsætter passioneret: “Jeg synes ikke kun det er de historier der larmer mest, man skal lytte til, men også de stille og de dybe. For mig er det dem, der er de mest spændende og interessante.”

For tiden optager denim og workwear hans interesse, to symboler på robusthed og tradition. Men også ofte overset, som gode og holdbare produkter. Kunne de være symboler på håb og vise vejen til en mere bæredygtig og personlig mode? “Det tror jeg de kan, hvis vi skaber noget vi gerne vil bruge, igen og igen – i lang tid.” siger Sten Martin. “Det har vi jo kunnet før, så hvorfor ikke igen? Vi skal bare vende skuden, og muligvis finde en ny vej.”

 

Essesmeden Hans Peter Knudsen:

Landvirke producerer essesmedet værktøj og kunsthåndværk. Vores speciale er økser, knive og div. værktøj til træarbejde. Vi udfører specialopgaver i træ og metal bla. reproduktioner til Museer, historiske bygninger og til private i ind- og udland.

”Min fascination for smedning er det faktum, at man aldrig bliver færdig med at lære. Der er altid noget der er bedre, eller at gøre tingene på en anden måde, dette er for mig en kilde til evig inspiration.” siger Hans Peter Knudsen og fortsætter:

”Materialet bliver ved opvarmningen blødt og føjeligt, men er et materiale der kræver indlevelse, samarbejde og en hel del håndelag, hvis et godt resultat skal opnås. Det er et varmt og hårdt arbejde, men er alle strabadserne værd når man står med et smukt og stærkt produkt, der holder langt ind i fremtiden.

Jeg afholder også smedekurser for at udbrede kendskab til faget og forhåbentligt “smitte” andre, med det mere end 1000 år gamle håndværk. At prøve at smede og forme det varme jern er en stor oplevelse for alle der prøver det, og det bliver kun bedre jo mere man gør det.

Et fag der skal læres ved essen. Jeg har selv været i gang i 30 år og er ikke færdig med det endnu.”

 

Textileren Kerit Ehrhorn:

”Jeg designer og udvikler overfladedesign med fokus på forbindelsen mellem menneske og design. Visionen er at skabe og udvikle design der udover æstetisk værdi kan inspirere og give emotionel resonans.

Siden 2012 har jeg arbejdet med “Aftryk af Naturen”. Det er tekstile unikaværker der på flere måder efterligner naturens æstetik. Udgangspunkt er den emotionelle interaktion mellem menneske og natur og naturens indflydelse på vores velbefindende. Den bagvedliggende håndværksproces er vigtig for mig. Det er et samarbejde mellem farven, tekstilen og naturen. Tilsammen skaber det en sanselig oplevelse jeg ikke mener kan blive skabt på anden måde. Jeg vil vise teknikken på FB44 på Værk&Hånd festivalen, fortæller Kerit Ehrhorn.

 

Fagfotograferne Kaj Lergaard og Jeanette Philipsen:

“Når klikket lyder fastfryses et øjeblik”

Om det er arkitektur, mennesker, produkter, landskaber, objekter, kunst eller noget helt syvende er det vores hverdag at bidrage visuelt. I tæt dialog, findes opgavens form, der kan være mere eller mindre bundet – hvad skal der fokuseres på – er det en stemning, en fortælling, en præsentation.

At kunne tilpasse behovet for det endelige brug at billederne- for vores vedkommende er der altid et formål med billedet.

Hverdagens forskellighed, finde løsningen, researche, formgive, lystætte eller registrere – blandingen af en stor teknisk formåen, at kunne levere til endelig brug, deadlines – tilført en personlig vinkel. At indgå i helheden og dyrke detaljen – teknisk og visuelt er bare noget af det megaskønne ved at være fagfotograf.

Vi er gået fra at være kemi, analoge tunge materialer og kameraer til en digitaliseret form – under Værk&Hånd giver vi et indblik i essens fra storformat kameraet og mørkekammeret til i dag.

 

Modisten Mathilde Thoe Førster:

Mathilde Thoe Førster er uddannet modist fra Det Kongelige Teater. Til daglig arbejder Mathilde som modist og hattemager fra sin lille værkstedsbutik på Østerbro. Her skabes hatte og hovedtøj til både teaterverdenen og til de private kunder der har ønsket om en hat, som de ikke kan få andetsteds.

Håndværket spiller en central rolle i Mathildes arbejde. Gennem håndværket er det muligt at justere og perfektionere alle hattens detaljer. Også form er en væsentlig del af hverdagen i hatteværkstedet og den største kilde til inspiration, når der skal udformes en hat. Former kan vække ideer til nye hattedesigns, hvor linjer, buer og vinkler omdannes til unikke silhuetter.

At lave en hat kræver nøje overvejelse af materialer, form og detaljer. Det er Mathildes fineste opgave at balancere funktionalitet og æstetik. Går dette op i en højere enhed, bliver hatten ikke kun et praktisk tilbehør, men også et udtryk for personlighed og smag.

 

Sigrid Hovmand, pottemager

“Jeg er stolt af det, jeg laver. Ellers skulle jeg være stoppet, for der er ting nok i verden.”

Sigrid Hovmand er udlært pottemager – et fag, som ikke eksisterer længere. Hun startede på Sønderborg Håndværkerskole og var efterfølgende i praktik på det gamle Kähler-værksted i Næstved. I 1977 aflagde Sigrid Hovmand svendeprøve, og efter et studieophold på University of Oregon i USA etablerede hun sit eget værksted på Samsø. Pottemagerfaget var et produktionsfag, men som hånddrejer kan man være fleksibel og skifte mellem forskellige versioner af “Lerkrukken”.

www.sigridhovmand.dk

 

Michael Weihe, korpussølvsmed

“Håndværk gør mig glad og er for mig ligeså vigtigt som at trække vejret”

“Jeg finder glæde i det helt simple, som at bukke en sølvtråd, lodde den sammen og lave en fingerring ud af den, til for eksempel at udforme en kunstfærdig pelsbehåret sølvskål med navnet “Laber Larve”. Jeg holder af, at stå for skabelsen af noget smukt og anvendeligt, fra ideen opstår, til at kunne føre den ud i livet. For mig er håndværk leg. Og leg er drevet af nysgerrighed og lyst. Mit håndværk handler om fysisk at forbinde mig med mine omgivelser; naturen, og at mærke at jeg er en del af helheden.”

 

Jonas Vaaben Metalmand og ejer af FB44

“Der er for få der tager springet og udlever deres ideer, selv om det kan tage årtier”

Jeg er som ung uddannet som mekaniker. Jeg har været selvstændig siden 1990, det er det eneste jeg har villet, finde min egen vej. Det har bragt mig fra alt til at køre og sætte messer op, haft egen møbelbutik med danske klassikere, da det ikke var moderne, arbejdet i mange år som metal mand og mange andre ting ind imellem. Jeg købte FB44 af konkursboet for B&W – jeg er vild med den pram, den har historie, er smuk og i rigtig god stand.

Jeg synes der er så mange smukke kvalitets ting der bare bliver smidt ud – så jeg har altid samlet og har en evne til at se potentialet i nærmest hvad som helst.

Nu er mit firma Lille & Stærk min levevej, og FB44 har endelige fundet sin helt rigtige plads – jeg har selv stået for alt, og haft de bedste til at rådgive mig med FB44 – det har været en lang vej, men det er det hele værd på stolthedsbarometeret. Der er en lang vej endnu, men jeg ser for mig alle de begiveheder, møder, udstillinger FB44 giver mulighed for og det glæder mig indeni, og holder oppe når det er svært.

 

Mød dem alle på lasteprammen FB44 begge dage kl. 11.00 – 17.00

Werkstatt - workshops, film og fyraftensøl 

Velkommen i Werkstatt, hvor du kan bygge, plante, se film, være kreativ og slutte dagene af med en fælles øl.

Fredag kl. 11.00 – 18.00 // Workshops, film og fyraftensøl // WERKSTATT // REFFEN PROGRAM // Sted: Reffen & Werkstatt // Refshalevej 167A // @klub_werkstatt @reffen­_copenhagenatreetfood

Kl. 11.00 – 17.00 Filmvisning i Werkstatt
Kom og se vores mini-dokumentar, der fortæller historien om, hvordan Reffen og Werkstatt blev til, samt vores hjerteprojekt Reffen Wild, der forsøger at skabe større biodiversitet på Reffen via beplantning o. lign. tiltag. Filmene kører i loop inde i vores containere indenfor i Werkstatt, og vises dagen lang fra kl. 11-17. Entré er gratis.

 

Kl. 11.00 – 17.00: Byg dit eget street food-marked
Slip fantasien løs og vær med til at tænke innovativt og kreativt. Fra kl. 11-17 kan du skabe og indrette dit eget street food-marked. Få inspiration fra Reffens opbygning og eksperimenter med placeringen af forskellige madboder og konstruktioner. 

 

Kl. 12.00 – 14.00: Plante-workshop

Er du vild med planter og elsker du at få jord under neglene? Deltag i vores plante-workshop, hvor du kan være med til at plante endnu mere ud på Reffen, i forlængelse af vores øget fokus med Reffen Wild, der har til formål at fremme biodiversiteten på Reffen. 

 

Kl. 15.00 – 17.00: Kreativ workshop

Fra kl. 15-17 inviterer vi dig til en kreativ workshop, hvor du kan udfolde dine kreative evner. Uanset om du vil male, tegne eller lave noget helt tredje, er der plads til alle idéer. Nærmere info følger.

 

Kl. 16.00 – 18.00: Fyraftensøl i Werkstatt

I bedste industrialiserings-stil afslutter vi dagen med en afslappende fyraftensøl fra kl. 16-18. Kom og hyg dig med kolleger og venner i en uformel atmosfære, hvor du kan nyde Reffen’s egen lager og godt selskab. Skulle I have lyst til at blive efter 18 er baren i Werkstatt selvfølgelig åben – og helt til efter midnat.

 

Lørdag kl. 11.00 – 18.00 // Workshops, film og fyraftensøl // WERKSTATT // REFFEN PROGRAM // Sted: Reffen & Werkstatt // Refshalevej 167A // @klub_werkstatt @reffen­_copenhagenatreetfood

 

Kl. 11.00 – 17.00: Filmvisning i Werkstatt
Kom og se vores mini-dokumentar, der fortæller historien om, hvordan Reffen og Werkstatt blev til, samt vores hjerteprojekt Reffen Wild, der forsøger at skabe større biodiversitet på Reffen via beplantning o. lign. tiltag. Filmene kører i loop inde i vores containere indenfor i Werkstatt, og vises dagen lang fra kl. 11-17. Entré er gratis.

 

Kl. 11.00 – 17.00: Byg dit eget Streetfood Market

Slip fantasien løs og vær med til at tænke innovativt og kreativt. Fra kl. 11-17 kan du skabe og indrette dit eget street food-marked. Få inspiration fra Reffen’s opbygning og eksperimenter med placeringen af forskellige madboder og konstruktioner.

 

Kl. 16.00 – 18.00 Fyraftensøl på en lørdag i Werkstatt

I bedste industrialiseringsstil afslutter vi dagen med en afslappende fyraftensøl fra kl. 16-18. Kom og hyg dig med kolleger og venner i en uformel atmosfære, hvor du kan nyde Reffen’s egen lager og godt selskab. Skulle I have lyst til at blive efter 18 er baren i Werkstatt selvfølgelig åben – og helt til efter midnat.

A TABLE FOR COMMON DINING

Fredag kl. 14.00 – 18.00 og lørdag kl. 9.00-17.00 // Workshop // Kig forbi og prøv selv // Sted: Beddingen, Refshalevej 173C // følg skiltene // @studio.buildingarchitecture 

Denne workshop arrangeres af Studio Building Architecture i samarbejde med Øens Have.

Studio Building Architecture inviterer til en to-dages workshop som en del af festivalen Værk&Hånd på Refshaleøen. Under workshoppen vil deltagerne designe og bygge et spisebord af træ, med fokus på forskellige træsamlinger. Vi vil udforske forskellige samlingsteknikker og vise, hvordan man kan bygge uden brug af skruer eller lim.

Hvis du ikke får en plads, er du stadig velkommen til at kigge forbi og følge workshoppen, hvor du kan få mulighed for at prøve kræfter med forskellige træsamlinger.

Lørdag aften inviterer Øens Have alle deltagere til middag ved det nybyggede bord.

Fredag kl. 14.00 – 18.00 // Designdag // Lokation: Lokation: Beddingen, Refshalevej 173C // 

Kl. 14.00 Introduktion til workshoppen

Kl. 15.00 Design af bordet og valg af samlingsteknikker

Kl. 18.00 Drinks og præsentation af designet

 

Lørdag kl. 9.00 – 17.00 // Byggedag // Lokation: Lokation: Beddingen, Refshalevej 173C // 

Kl. 09.00 Kaffe, udlevering af materialer og værktøj samt kort introduktion til brug af værktøjet

Kl. 09.30 Byggearbejdet begynder

Kl. 12.00 Frokost

Kl. 16.30 Byggearbejdet afsluttes

Kl. 16.30 – 17.00 Drinks og præsentation af det færdige bord

Kl. 18.30 Middag hos Øens Have omkring de nybyggede bord

Workshoppen afholdes udendørs, så sørg for tøj som passer til vejret. Tilmelding sker via Instagram på @studio.buildingarchitecture. Vi opfordrer alle interesserede til at deltage, men ser gerne, at man har erfaring med træarbejde.

Max. antal deltagere: 8 Pris: Selve workshoppen er gratis. Der vil være et beløb på 300 kr. for forplejning. 

Middagen sponsoreres af Øens Have og er inkluderet for workshopdeltagerne.

Talks, dialog og historier fra en svunden tid

Stempl ind til to dages fællesmøde, når sjakbajs Fadime Turan og sjakket rejser tilbage til B&W-værftets storhedstid og zoomer frem til morgendagens arbejdende hænder. 

Fredag kl. 14.45-17.00 // Talks, oplæg, dialog // Sted: i Werkstatt // Refshalevej 167A // 

Fortidens spor på Refshaleøen

Kom og hør hvordan tusindvis af arbejdere gik på arbejde og byggede skibe på Danmarks største skibsværft B&W her på Refshaleøen. Det er en fortælling om en af Danmarks største industriarbejdspladser, hvor arbejdet var præget af faglig kamp, stolthed og sammenhold.

Kl.14.45 sætter Kim Bargsteen en snitte/hækle workshop i gang

Programmet byder desuden på samtaler, oplæg og debat med en række personer, der har historisk viden og hjertet på rette sted. Mød blandt andre: 

Torkil Adsersen, som er inspektør på Danmarks Tekniske Museum og medforfatter til bogen Sjak, Mestre og Skibsbyggeri, giver et levende og historisk rids af værftet, krydret med gode historier og billeder fra værftets storhedstid.

Dragan Jovanovic, videnskablig assistent på Immigrantmuseet, fortæller om gæstearbejdernes tidlige arbejdsliv i Danmark i 70’erne og viser billeder fra tiden.

Kim Bargsteen var skibsbygger på B&W og fortæller om sine år på værftet.  

Kvinderne på B&W, hør om kranfører Irene og smeden Lotte.

 

Lørdag 13.00-15.00 // Samtaler, dialog og debat // Lokation: i Werkstatt // Refshalevej 167B

Hvorfor vil ingen være håndværkere i dag? Danmark vil mangle 100.000 faglærte i 2030. Deltag i samtalen om køn, generationskløfter, image, myter, arbejdskultur og identitet.

 

OBS. Personer, der har været ansat ved B&W-værftet på Refshaleøen efterlyses til at være med i en snak eller blot dele deres historier. Så kom og vær med. 

 

DET FLYDENDE HUS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Åbent Værk Besøg 

“Det Flydende Hus” er et (bygnings)værk, der søger at fremhæve og undersøge Refshaleøens historiske og materielle forbindelser og kvaliteter i ét samlet arkitektonisk værk. Projektets atmosfære er mild og lys, og står i kontrast til Refshaleøens maskinelle og rå natur.

Projektet er tegnet og opført af 15 arkitektstuderende fra Det Kongelige Akademi, som en del af et fælles semesterprojekt på kandidatprogrammet “Kunst og Arkitektur”.

Med huset har vi ønsket udvide og undersøge de materielle grænser indenfor arkitektfaget, hvor byggeteknik og poetisk karakter vægtes ligeligt – i arbejdet med Jord, som byggemateriale.

Igennem arkitekturens sanselighed undersøges forholdet mellem struktur, tektonik og materiale. Bygningsværket kan være en udstillingsplatform og/eller samlingspunkt for stedets kulturliv – et sted til ét og alle programmer.

Fredag og lørdag kl. 11.00-17.00 // Kig forbi og hør om  // Sted: Beddingen // Refshalevej 173C 

Workshop omkring portrætfotografi

Fotograf Steen Brogaard inviterer ind i hans værksted.

Lørdag kl. 12.00 – 17.00 // workshops starter hver halve time fra kl 12.00 – så tag chancen og mød op // Steen Brogaard // Refshalevej 169A, 1 sal // www.brogaard.com // insta steenbrogaard 

Vi arbejder med tryghed foran og bagved kameraet, lys og setup og billedbehandling.

Steen har været freelance-fotograf siden 1984 og uddannet på Billed Bladet 1990. Han har lang erfaring med reportage- og portrætfotografi for bl.a. Kongehuset, Folketinget og store danske virksomheder.

Barlby Carlsson inviterer indenfor i deres kombinerede værksted og tegnestue.
Kom med ind i værkstedet, duft savsmuldet, og oplev hænder og maskiner arbejder sammen om at skabe et værk.

Fredag kl. 10.00 – 16.00: Kom indenfor og oplev værkstedet med vores møbelsnedkere i fuld gang.

Lørdag kl. 11.00 – 16.00: Åbent værksted: Kig ind til en snak om vores arbejdsproces fra design til endeligt produkt, og få en rundvisning i værkstedet.

Fredag kl. 10.00-15.00 og lørdag kl. 11.00 – 16.00 // Åbent værksted // Lokation: Barlby Carlsson // Refshalevej 171C

Røverhistorier fra det gamle Reffen - guidet tur gennem Refshaleøens gamle B&W-værftsområde

Vil du med rundt og se sporene af det, der engang var Danmarks største arbejdsplads?

Fredag kl. 13.00 – 14.30 // Guidet tur // Lokation: turen starter i Werkstatt // Refshalevej 167A //

Lørdag kl. 11.00 – 12.30 og kl. 13.00 – 14.30 // Guidet tur // Lokation: turen starter i Werkstatt // Refshalevej 167A //

Skibsbygger Kim Bargsteen, bringer B&W-tiden fra 1872 til lukningen i 1996 til live. “Med udgangspunkt i mine egne oplevelser i den blå kedeldragt og de spor, bygninger og steder på øen rummer, vil vi udforske sammen”, lover den garvede skibsbygger. Selv havde han sin gang på værftet i slutningen af 1970’erne. Kim har de sidste 13 år rundhåndet delt ud af såvel alle røverhistorierne, som dramatiske øjeblikke fra værftets levetid. Kom med og få en helt særlig oplevelse. Ingen tilmelding – bare duk op.